Building in Kangaroo Valley Again

It’s been around two months since work has begun on site for this fantastic new house in Kangaroo Valley. Views are across the valley to the north and east, and the site is cradled by the National Park to the west. There is a tight deadline on this house and we hope to be finished by next May… so it would be great if it stopped raining!

Our main goal in the designing of this project, was to:

  • create a light and airy rural retreat with a welcoming feel
  • maximise the 270 degree views of the escarpment and surrounding landscape
  • take advantage of the northern sun for warmth in winter.
th_th_32

The house began to reveal itself in late July of last year, as the bold, black steel frames were erected.

GETTING AMONGST IT

Construction is hard work.

WATER TANK

The water tank is well underway.

CONCRETE SAMPLING
CONCRETE SAMPLING
CONCRETE SAMPLING

Adding aggregate to the concrete for sampling.

INITIAL VOLUMES
TOPOGRAPHY

Beautiful, secluded site.

BUSHFIRE ANALYSIS

As was expected, the site is extremely susceptible to bushfire – the red shading in one of our images indicates areas within the flame zone, the riskiest part of the site. The remainder of the site is BAL40 which is one level from Flame Zone. The project now addresses these conditions. Nothing we haven’t done before but something that increases the complexity of the job.

EXCAVATION

Digging into the red Australian soil.

ROUGH SAWN

Treated pine, ready to roll.  What a stunning texture and colour, seen from this angle.

COLLABORATION
COLLABORATION

A collaboration of visionaries.

CONCEPT

Design development.

Related Posts
Upper Orara House Lit by Night